ZAPROSZENIE

Kołuda Wielka

ZAPROSZENIE

Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy

Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka

wraz z Partnerami wydarzenia

mają przyjemność zaprosić Panie działające w Kołach Gospodyń Wiejskich

na spotkania KOBIET GOSPODARNYCH I WYJATKOWYCH

które odbędzie się w terminie 21-22-23 marca 2023 r.

czasie spotkania będzie możliwość porozmawiania z przedstawicielami Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego Kołuda Wielka, Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, autorami szlaku krajoznawczo – kulinarnego „Niech Cię Zaokole” oraz poznania tajników hodowli, a przede wszystkim kulinarnych arkananów przygotowania smakowitej i zdrowej jagnięciny.

Jagnięcina, ze względu na zawartość substancji zdrowotnych w określonych proporcjach, uznawana jest za jedno z najzdrowszych mięs. Jagnięcina jest źródłem niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso jagnięce nie bez powodu uznawane jest za jedno z najzdrowszych. Stanowi pożądany składnik ze względu na m.in. potencjalne działanie antynowotworowe, lekkostrawność, korzystny wpływ na centralny układ nerwowy, zapobieganie chorobom układu krążenia, zmniejszanie ryzyka cukrzycy typu II oraz niespotykane walory smakowe.

Nieodzownym elementem spotkania będzie oczywiście degustacja dań z jagnięciny, ale przede wszystkim wymiana doświadczeń i rozmowy z innymi Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich. Dla każdej Pani przygotowana została miła niespodzianka na pamiątkę spotkania.

Zapraszamy po trzy przedstawicielki Koła na spotkania we wskazanym niżej terminie (prosimy o wybór terminu i telefoniczne potwierdzenie udziału w spotkaniu).

Spotkania odbędą się w Sali Konferencyjnej Zakładu Doświadczalnego Kołuda Wielka w następujących terminach:

21.03.2023 r. (wtorek)                 

lub         22.03.2023 r. (środa)    

lub         23.03.2023 r. (czwartek)

Zgłoszenia przyjmujemy do 13 marca 2023 r. pod numerem telefonu: 52-351-33-91.

AGENDA SPOTKANIA

09:00 – 09:30                     REJESTRACJA UCZESTNIKÓW

09:30 – 09:35                     POWITANIE – Otwarcie spotkania i powitanie uczestników – Paweł Drzażdżewski – Dyrektor Instytutu Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka.

9:35 – 11:00                       PANEL EDUKACYJNO – DEMONSTRACYJNY

Tuszka jagnięca rodzimej rasy merynos – Piotr Lenart – ekspert kulinarny

  • Prezentacja elementów tuszy z omówieniem wykorzystania każdego z nich w potrawach;
  • Przygotowanie półproduktów do wykonania potraw przewidzianych na warsztaty:
  • Pieczeń z udźca i łopatki – trybowanie, zaprawianie i sznurowanie;
  • Antrykot i comber – przygotowanie do smażenia;
  • Konfitura jagnięca – zaprawienie elementów z wykorzystaniem suszu owocowego –  „brzadu”;
  • Zupa na jagnięcinie – zastawienie wywaru na rosół i barszcz cytrynowy – omówienie specyfiki zup wykonywanych na jagnięcinie;

                                               PANEL PREZENTACJI (część pierwsza)

11:00 – 11:20                     Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu – „Oferta finansowa WFOŚiGW w Toruniu. Dotacje i preferencyjne pożyczki”

Ireneusz Stachowiak – Prezes WFOŚiGW w Toruniu.

11:20 – 11:40                     „Charakterystyka, walory i atuty rodzimych ras owiec” w świetle wyników badań programu „Biostrateg”  dot. zagospodarowania rodzimych ras zachowawczych prof. dr hab. Bronisław Borys.

11:40 – 11:00                     Hodowla i chów owiec w Zakładzie Doświadczalnym Kołuda Wielka – mgr inż. Rafał Zwierzyński – Kierownik Fermy Owiec IZ PIB ZD Kołuda Wielka.

12:00 – 12:20                     PRZERWA KAWOWA

PANEL PREZENTACJI (część druga)

12:20 – 12:40                     Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Toruniu „Wsparcie ARiMR dla KGW” – Jolanta Sobecka – Dyrektor OR ARiMR w Toruniu.

12:40 – 12:50                     EKOŁUDA – z widokiem na przyszłość – Paweł Drzażdżewski –  Dyrektor IZ PIB ZD Kołuda Wielka.

12:50 – 14:50                     PANEL DEMONSTRACYJNO – DEGUSTACYJNY Piotr Lenart – ekspert kulinarny

  • Stół rodzimych smaków z merynosów i wrzosowiaków  – przygotowanie i aranżacja przekąsek garmażeryjno – wędliniarskich marki Niech Cię Zakolerealizacja z udziałem uczestników.
  • Wykonanie wybranych potraw z udziałem uczestników, a w tym:
  • Barszcz cytrynowy – przyprawianie na bazie wykonanego rosołu na jagnięcinie;
  • Jagnięce smażonki – kotleciki i wątróbka jagnięca z jabłkiem, śliwką i cebulką – smażenie wcześniej przygotowanych i zaprawionych porcji;
  • Konfitura jagnięca na pierniku – przyprawianie i aranżacja do wydania jako deseru;
  • POCZĘSTUNEK DLA UCZESTNIKÓW WARSZTATÓW PRZYGOTOWANY Z ICH CZĘŚCIOWYM UDZIAŁEM.

Trufla wśród mięs jagnięcina – od przekąski do deseru

  • Stół rodzimych smaków z merynosów i wrzosowiaków – przekąski garmażeryjno – wędliniarskie z pieczywem, masłem i marynatami ze szlaku „Niech Cię Zakole”;
  • Zupy – rosół i barszcz cytrynowy – wykonane na warsztatach;
  • Pierogi z jagnięcych podrobów – lepienie na warsztatach;
  • Smażonki jagnięce wykonane na warsztatach; 
  • Pieczeń jagnięca z udźców i łopatek;
  • Konfitura jagnięca na pierniku.

14:50 – 15:00                     ZAKOŃCZENIE WARSZTATÓW

  • Podsumowanie warsztatów – wręczenie certyfikatów, zeszytów kulinarnych i gościńca – regionalnego upominku kulinarnego.
  • Wspólne zdjęcie na pamiątkę wydarzenia.

About Author: