Spotkanie Kobiet Gospodarnych i wyjątkowych powiatu inowrocławskiego – Warsztaty kulinarne – ”Trufla wśród mięs – jagnięcina” – dzień pierwszy

#Jagnięcina#Kołudzie” – pierwszy dzień warsztatów dla Kół Gospodyń Wiejskich. Trufla wśród mięs jagnięcina – warsztaty kulinarne prowadzi Piotr Lenart ekspert kulinarny. Nasi prelegenci: Ireneusz Stachowiak Prezes Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu, prof. dr hab. Bronisław Borys , Jarosław Ciemniewski Zastępca Dyrektora Kujawsko-Pomorski Oddział Regionalny ARIMR, Katarzyna Kania-Lewandowska ARiMR Toruń, Anna Patyk Kierownik BP ARiMR w Inowrocławiu, mgr inż. Rafał Zwierzyński Kierownik Fermy Owiec Zakład Doświadczalny Kołuda WielkaInstytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy. Tematy prelekcji: „Oferta finansowa WFOŚiGW w Toruniu. Dotacje i preferencyjne pożyczki”; „Charakterystyka, walory i atuty rodzimych ras owiec” w świetle wyników badań programu „Biostrateg” dot. zagospodarowania rodzimych ras zachowawczych”; Hodowla i chów owiec w Zakładzie Doświadczalnym Kołuda Wielka; „Wsparcie ARiMR dla KGW”; „EKOŁUDA – z widokiem na przyszłość”

Mięso jagnięce nie bez powodu uznawane jest za jedno z najzdrowszych. Posiada potencjalne działanie antynowotworowe, jest źródłem niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wśród przygotowywanych na warsztatach potraw znalazły się: pieczeń z udźca i łopatki, antrykot i comber, konfitura jagnięca na pierniku, zupa na jagnięcinie, barszcz cytrynowy, jagnięce smażonki, pierogi z jagnięcych podrobów, naleśniki z farszem jagnięcym.

About Author: