Spotkanie Kobiet Gospodarnych i wyjątkowych powiatu inowrocławskiego – Warsztaty kulinarne – ”Trufla wśród mięs – jagnięcina” – dzień drugi

Drugi dzień warsztatów dla KGW „#Jagnięcina#Kołudzie” – ze względu na zawartość substancji zdrowotnych w określonych proporcjach, uznawana jest za jedno z najzdrowszych mięs. Jagnięcina jest źródłem niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi pożądany składnik ze względu na m.in. potencjalne działanie antynowotworowe, lekkostrawność, korzystny wpływ na centralny układ nerwowy, zapobieganie chorobom układu krążenia, zmniejszanie ryzyka cukrzycy typu II oraz niespotykane walory smakowe”. Nasi prelegenci: eksperci kulinarni: Piotr Lenart oraz Błażej Mirota, Ireneusz Stachowiak Prezes Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu, prof. dr hab. Bronisław Borys, Karol Będkowski Zastępca Dyrektora Kujawsko-Pomorski Oddział Regionalny ARIMR, Katarzyna Kania-Lewandowska ARiMR Toruń, Anna Patyk Kierownik BP ARiMR w Inowrocławiu, mgr inż. Rafał Zwierzyński Kierownik Fermy Owiec Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy.

About Author: