Edukacyjno-kulinarna wizyta uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bydgoszczy

W dniach 5,6,10 i 11 czerwca 2024r. gościliśmy uczniów  klas 4LTa, 4LTb, 3CTL oraz 3LT Technikum Weterynaryjnego Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bydgoszczy w ramach akcji mającej na celu stworzenie ścieżek edukacyjno-kulinarnych przy Zakładach Doświadczalnych w Kołudzie Wielkiej i Pawłowicach. Młodzież miała możliwość zwiedzenia Zakładu Doświadczalnego Kołuda Wielka –  m.in. owczarnię, fermę gęsi oraz pasiekę; zdobycia wiedzy dotyczącej funkcjonowania Zakładu oraz jego  specyfiki. Integralną częścią wizyty był poczęstunek promujący mięso z ras rodzimych jagnięciny/baraniny, który przygotował  i serwował mistrz kulinarny Pan Piotr Lenart, koordynator kulinarnego szlaku Niech Cię Zakole.

About Author: