Drugie warsztaty „Z gęsiną przy wspólnym stole…”

W tłusty czwartek ( 8 lutego 2024 r. ) zrealizowaliśmy kolejne warsztaty „Z gęsiną przy wspólnym stole…” , zaczęliśmy obowiązkowo od pączków. Tym razem w Klubie Seniora „Wrzos” w Rojewie razem z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu i Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

Nasz cel to ZDROWIE. Gęsina to źródło witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, takich jak: A, D, B, C, K, E, PP. Bogata w potas, żelazo, selen, cynk, magnez to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego, linolenowego i arachidonowego oraz kwasów omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę m.in. serca i mózgu. Razem z nami są również przedstawiciele 22. Wojskowego Szpitala Uzdrowiskowo – Rehabilitacyjnego w Ciechocinku, gdzie odbywają się turnusy „Metaboliczna Metamorfoza”, podczas których głównym składnikiem posiłków jest gęsina. Warsztaty realizujemy dzięki dofinansowaniu z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.

About Author: